icra iflas hukuku

9 Haziran 1932 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edilen, 4 Eylül 1932’de yürürlüğe giren 2004 sayılı kanun olan İcra / İflas Kanunu, İcra / İflas hukukunun temelini oluşturmaktadır. Özel hukuk içerisinde yer alan para ve teminatlarıyla ilgili borçlunun gereken ödemeyi yapmaması nedeniyle alacaklının başvurusu üzerine borçludan para ve teminatların nasıl alınacağı ile ilgili gerekli düzenlemelerin yapılmasını sağlayan İcra / İflas hukuku, bir hukuk dalı olarak hukuk sistemindeki yerini korumaktadır.

İcra / İflas Hukuku Nedir?

İcra / İflas hukukunun temelde borçlu ile alacaklı arasında para ve teminat konusundaki ilişkilerin düzenlendiğini ifade etmek olanaklıdır. Borçlunun alacaklıya ödemesi geren para ve teminatların nitelikleri, İcra / İflas hukukunun kapsamına girmektedir. Para ve teminatların borçlu tarafından ödenmemesi durumunda, hukuk içerisinde yer alan belirlemeler kapsamında alacaklının borcu İcra ve İflas daireleri ile birlikte alınmaktadır. Bu bağlamda gerektiği durumda polis olmak üzere kolluk kuvvetleri de görevlendirilebilmektedir.

İcra / İflas Hukuku Neleri Kapsamaktadır?

İcra / İflas hukuku kapsamında yer alan konular, borçlu ile alacaklı arasındaki para ve teminatların ödenmesi ile ilgili olmakla birlikte hukuk dalı bünyesinde yer alan konuların bu temel husus üzerinden çeşitlendiğini ifade etmek gerekmektedir. Bu bağlamda İcra / İflas hukukunun kapsamına giren konuları genel olarak şu şekilde sıralamak olanaklıdır:

  • İcra takiplerinin hazırlanması ve takiplerin gerçekleştirilmesi
  • Haciz işlemlerinin gerçekleştirilmesi
  • Karşılıksız çek davalarının açılarak dava sürecinin takibinin gerçekleştirilmesi

Bu ve buna benzer konular, genel olarak İcra / İflas hukukunun bünyesinde yer almakta olup bu konular üzerinden çeşitli çalışmalar gerçekleştirilmektedir.

İcra / İflas Hukuku dahilinde borçların tahsili yalnızca borçlunun taşınır ve taşınmaz malları ile 3. şahıslardaki hak ve alacakları üzerinden yapılmakta olup aksi durum söz konusu değildir. Borçların taksili noktasında İcra / İflas kanunu çerçevesinde hareket edilmekte olup temel kriterler kanun ile belirlenmektedir.

İcra / İflas Hukukunun Konuları Nelerdir?

Daha önce de bahsedildiği üzere İcra / İflas hukukunun konuları genel olarak borçlu ile alacaklı arasındaki para ve teminatlarının gerçekleştirilmesi ile ilgilidir. Bu bağlamda İcra / İflas kanunu temele alınmakta olup bu kanun tarafından belirlenen hususlar üzerinden borçlunun alacaklıya ödemesi gereken para ve teminatlar gerektiği durumda polis ya da kolluk kuvvetleri yardımı ile alınmaktadır.

Bu bağlamda İcra / İflas hukuku dahilinde sunulan hizmetlerin bazıları aşağıdaki gibi sıralanabilmektedir:

  • İcra ve iflas takiplerinin gerçekleştirilmesi
  • Borçlu veya alacaklı ile karşı taraf arasındaki borç tasfiye görüşmelerinin ve gerçekleştirilen sulh anlaşmalarının protokole bağlanması
  • Senet ve çeklerin icraya konulması
  • İstihkak davaları
  • İcra müdürlükleri nezdinde ilamlı veya ilamsız takipler
  • Nafaka takibinin gerçekleştirilmesi
Call Now Button
Mesaj Gönder
Merhaba.
Nasıl yardımcı olabiliriz?